Husregler

Miljö- och ordningsfrågor

För din och alla vår gemensamma trevnad....

AllmÀn information om föreningen

2016-05-10 00:00

Finns pĂ„ föreningens hemsida: www.bondenstorre.com och pĂ„ anslagstavlorna i varje trapphus. Föreningen omfattar 3 trapphus pĂ„ adresserna: Östgötagatan 53 och 55 samt Bondegatan 12. I föreningen ingĂ„r 38 lĂ€genheter varav 1 Ă€r hyresrĂ€tt och 7 kommersiella lokaler.


Andrahandsuthyrning

2018-03-13 14:35

För att hyra ut bostaden mÄste du som Àr bostadsrÀttsinnehavare i vÄr förening ha ett godkÀnnande frÄn styrelsen innan du hyr ut bostaden. Det gÀller oavsett hur lÄng tid du önskar att hyra ut, Àven om avsikten Àr att lÄna ut lÀgenheten gratis under en lÀngre period. Ansökan görs pÄ en sÀrskild blankett som finns pÄ föreningens webbsida www.bondenstorre.com.

Avgift till föreningen för andrahandsuthyrning tas ut med 10 % per Är av prisbasbeloppet alternativt i proportion till antal kalendermÄnader frÄn och med 2016-06-01.

Alla slag av andrahandsuthyrning via Airbnb och liknande organisationer Àr inte tillÄtna. För korttidsuthyrning gÀller minsta tid tre mÄnader som du som medlem kan hyra ut din lÀgenhet i andra hand. Vid lÀngre tid accepteras ett Är med möjlig förlÀngning i max ett Är. Godtagbara skÀl för uthyrning Àr i första hand;

 • jobb pĂ„ annan ort
 • studier pĂ„ annan ort
 • testa att bo med en partner
 • lĂ€ngre tids sjukdom
Ekonomisk vinning exempelvis för att kunna avbetala pÄ lÄn, semestervistelse och dylikt Àr inte godtagbara skÀl. Vid alla skÀl ska giltiga underlag kunna visas upp till styrelsen innan godkÀnnande kan ges. NÄgon frÄn Styrelsen kommer Àven att hÀlsa pÄ andrahandshyresgÀsten efter att inflyttning skett. Detta för att faststÀlla att den person som vistas i lÀgenheten Àr den som Àr uppgiven som andrahandshyresgÀst.
(Styrelsen har i denna frÄga rÄdgjort med jurister hos FastighetsÀgarna Stockholm dÀr föreningen Àr medlem.)

TÀnk pÄ följande om du ska hyra ut i andra hand:
 • StĂ€m trĂ€ff med den tilltĂ€nkte andrahandshyresgĂ€sten för ett personligt möte. Det mötet bör leda till ett förtroende för personen.
 • Kontrollera andrahandshyresgĂ€stens betalningsförmĂ„ga. Ta reda pĂ„ personens arbetsförhĂ„llanden och ekonomi.
 • Ta referenser frĂ„n arbetsgivare och andra som kan uttala sig om den tilltĂ€nkte andrahandshyresgĂ€sten.
 • UpprĂ€tta ett skriftligt hyreskontrakt. Observera att avtalet alltid mĂ„ste sĂ€gas upp för att upphöra att gĂ€lla, sĂ„vĂ€l nĂ€r avtalet löper tills vidare som nĂ€r man har en bestĂ€md hyrestid och hyresgĂ€sten sammantaget disponerat över lĂ€genheten mer Ă€n nio mĂ„nader.
 • Om du Ă€r osĂ€ker hur man ska skriva kontraktet för din andrahandsuthyrning ta hjĂ€lp av en jurist.
 • Du ska alltid betala mĂ„nadsavgiften till bostadsrĂ€ttsföreningen och din hyresgĂ€st betalar till dig.
 • Du ansvarar sjĂ€lv för eventuella problem, störningar och skador som uppstĂ„r pĂ„ grund av uthyrningen.


Autogiro, e-faktura m.m.

2020-12-14 14:35

Arkada Àr vÄr ekonomiska förvaltare. PÄ Arcadas portal kan ni som medlemmar kommer Ät anvÀndbar information dygnet runt.

Portaladressen Àr: arcada.realportal.nu. Portalen har inloggning med mobilt bankID men har Àven inloggning med anvÀndarnamn och lösenord för de som saknar detta. Medlemmar kan Àndra sina egna kontaktuppgifter och sjÀlv ange om man önskar avi med e-post, ta ut registerutdrag för den egna bostadsrÀtten, se sina egna avier och betalningar samt fÄ information om hur anmÀlan av e-faktura eller Autogiro gÄr till.


Badrum

2016-06-10 14:35

Se FlÀkt och ventilation om du vill bygga om eller renovera.


Balkonger

2016-05-10 14:35

Balkonger Àr en trevlig extra dimension till boendet, men ocksÄ en del av fasaden pÄ vÄr gemensamma fastighet. Det finns dÀrför nÄgra enkla myndighetsregler som ska följas och dessa Àr:

 • Blommor och balkonglĂ„dor Ă€r vĂ€lkomna pĂ„ insidan av balkongen.
 • Grillning fĂ„r inte förekomma pĂ„ balkongen.
 • Enligt bygglovet ska eventuellt balkongtyg som sĂ€tts upp mellan gallerna i balkongrĂ€cket ha samma fĂ€rg som fasaden.
 • Glas-/plastvĂ€ggar, avskĂ€rmning, markiser, tak och paraboler med mera inte fĂ„r sĂ€ttas upp dĂ„ balkongen.
 • Undvik högljudda samtal pĂ„ balkongen mellan 22.00 och 08.00.
 • Ingenting fĂ„r monteras pĂ„ fasaden. Detta bland annat av hĂ€nsyn till risken för fuktskador med mera.


Bredband

2016-05-10 14:35

Vi har ett eget 100/100 Mbit/s fibernÀt i fastigheten. Detta kan anvÀndas för bredband, IP-telefoni, Bredbands-TV mm. Kostnaden för bredband Àr för nÀrvarande inkluderat i hyran! Det Àr möjligt att bestÀlla IP-telefoni och Bredbands TV via operatören Ownits hemsida. Det Àr ocksÄ möjligt att uppgradera bredbandshastigheten till 500-1000 Mbit/s mot ett tillÀgg som du sjÀlv betalar.

För information och bestÀllning av bredband, IP-telefoni och bredbands-TV se ownit.se eller kontakta Ownits kundtjÀnst pÄ telefon 08-525 073 00.


Cykelförvaring

2016-05-10 14:35

GÄrden Àr primÀrt till för socialt umgÀnge och lek. Cyklar som anvÀnds frekvent placeras i cykelstÀllet (inte utanför) eller i cykelrummet som finns i trapphuset pÄ Bondegatan 12.

Om du har en cykel som inte/sÀllan anvÀnds, sÄ mÄste du förvara den i eget förrÄd. Föreningen har inte plats att förvara mÀngder med cyklar som endast stÄr och tar plats.

Din portnyckel öppnar dörren till cykelrummet. Ca en gÄng per Är kommer övergivna/oanvÀnda cyklar att slÀngas om de inte har mÀrkts med namn och datum. Information om utrensning sker genom lappar i portarna.


Dörrar och fönster

2016-05-10 14:35

LÀgenhetens dörrar och fönster tillhör fastigheten och fÄr inte bytas ut eller Àndras. Du fÄr inte spika eller skruva i dörrarna eller sÀtta upp klistermÀrken eller sjÀlvhÀftande krokar och dylikt. Lim kan reagera med den lackade/mÄlade ytan och kan dÀrför förstöra dörren. Dörren rengörs endast med vatten och lite diskmedel.


FelanmÀlan

2016-05-10 09:01

För felanmÀlan av port, dörrar, belysning, tvÀttmaskiner etc. se Förvaltare och fastighetsskötare samt uppslag pÄ anslagstavlor i trapphusen.

För felanmÀlan av hiss framgÄr i hissarna samt pÄ anslagstavlor i trapphusen se Hiss (felanmÀlan och service).

FelanmÀlan av lÄs görs till föreningens lÄssmed. Se LÄssmed


Fest, störningar och ovÀsen!

2016-05-10 14:31

Vi bor i ett gammalt hus dĂ€r det Ă€r mycket lyhört mellan vĂ„ningarna. Även steg, musik och tv hörs genom golv och vĂ€ggar. AnvĂ€nd gĂ€rna mjuka skor/tofflor inomhus och begrĂ€nsa hög musik, sĂ€rskild basmusik, levande musik och sĂ„ng dĂ„ detta tydligt stör genom golv och vĂ€ggar. Respektera tystnad mellan kl. 22.00 och 08.00 vardagar.

Om du ska ha fest informera gÀrna med anslag vid informationstavlorna i de trapphus som berörs och visa hÀnsyn gentemot dina grannar.


FlÀkt och ventilation

2016-05-10 14:31

Den del av ventilationsanlÀggningen som finns i din lÀgenhet Àr del av ett centralt ventilationssystem för hela fastigheten. Detta system tillhör fastigheten och fÄr inte tas bort, stÀngas av eller byggas om. Systemet Àr kalibrerat sÄ att alla boende fÄr rÀtt mÀngd frisk luft i lÀgenheten, flÀktkraft i köket och ventilation i badrum. I din lÀgenhet hittar du en motorenhet som sitter bakom kryddhyllan eller ev. inne i ett skÄp i din lÀgenhet samt ventilerna i badrum och i kök med tillhörande rörsystem och dessutom fönsterventilerna överst i de flesta fönsterramar.

I systemet fÄr inte heller flÀktar eller ventiler med egen motor eller spÀrrfunktioner monteras. Detta kan göra att matos och fukt pressas in genom dina grannars ventiler samt ut i trapphuset. Detta Àr mycket viktigt dÄ Àven de minsta Àndringarna pÄverkar hela systemet och kan medföra att alla fÄr problem med fukt och mögel i badrummen, matos, lukt och bristande frisklufttillförsel.

KöksflÀkten bestÄr av en styrenhet (kÄpan) och den nÀmnda motorenheten. SjÀlva kÄpan över spisen kan möjligen bytas ut mot en av samma typ, dvs. med samma styrfunktioner och funktionalitet men utan egen motor eller luftspÀrr (frÄga styrelsen eller förvaltaren innan du planerar ett byte!).

En lösning med en separat kolfilterflÀkt och utblÄs direkt i köket Àr ocksÄ möjlig! Detta under förutsÀttning att flÀkten inte pÄ nÄgot sÀtt kopplas till ventilationskanalerna, och att det etableras ett frÄnluftsdon i köket för kontinuerligt frÄnluftsflöde. Detta frÄnluftsdon bör inte monteras nÀra spisen. FrÄga sotaren och styrelsen innan nÄgot Àndras.

Ett tips: Öppna inte fönstren nĂ€r du lagar mat, dĂ„ detta försĂ€mrar ditt utsug samt ger ett övertryck som pressar matlukt in i grannarnas lĂ€genheter och ut i trapphuset. Om du istĂ€llet med korta mellanrum tvĂ€ttar eller byter ut fettfiltret i din flĂ€ktkĂ„pa kommer detta att öka effekten! Om du gör rent inuti motorenheten, kommer den ocksĂ„ att suga bĂ€ttre och lĂ„ta mindre.

Det Àr ocksÄ viktigt att regelbundet rengöra frÄnluftventilerna i badrum och alla friskluftsintag ovan för fönstren.


Förvaltare och fastighetsskötare

2016-05-10 14:35

VĂ„r fastighetsförvaltare och -skötare Ă€r TEKAB, Östgötagatan 53. FelanmĂ€lan görs pĂ„ telefon 08-640 05 63 (mĂ„ndag till fredag mellan 08.00 och 10.00), övrig tid telefonsvarare/fax 08-640 05 69. De tar Ă€ven hand om namnbyte i porten och pĂ„ lĂ€genhetsdörrar.

AKUT fastighetsjour dygnet runt 08-83 84 85. Detta Ă€r endast för akuta Ă€renden dĂ„ tjĂ€nsten Ă€r kostsam för oss. LĂ€gg ett meddelande i föreningens brevlĂ„da i trapphuset Bondegatan 12 om du anmĂ€ler fel. Skriv vem du Ă€r, vad felet Ă€r samt tid och datum. Detta underlĂ€ttar för kontroll av fakturor och Ă„tgĂ€rder samt sparar pengar för föreningen.


Grillning

2016-05-10 14:35

Du fÄr grilla pÄ gÄrden och du stÀdar sjÀlv efter dig. Grillning fÄr dÀremot inte förekomma pÄ balkonger och altaner pÄ grund av störande rök och brandfara.


Grovsopor

2016-05-10 14:31

Det Àr inte tillÄtet att lÀmna grovsopor nÄgonstans i fastigheten utom i ditt eget förrÄd.

Det Àr ditt eget ansvar att forsla bort alla typer av grovsopor sÄ som kartonger, frigolit, klÀder, elektronik, kemikalier, mÄlarbyttor, gamla vÀskor, möbler, cyklar, julgranar etc.

I nĂ€romrĂ„det finns minst tvĂ„ Ă„tervinningscentraler som tar emot sorterade grovsopor. En ligger i korsningen HuddingevĂ€gen/SockenvĂ€gen pĂ„ ÅrstafĂ€ltet, och den andra ligger bredvid Högdalens VĂ€rmeverk pĂ„ KviksundsvĂ€gen (vid skidbacken Högdalstoppen).

För flera adresser se: Stockholms stad. Hitta och jÀmför alla Ätervinningscentraler.

Om du endast ska slĂ€nga tidningar, papp, glas, plast, metall och batterier se Återvinning av tidningar, metall- och plastemballage m.m..


GĂ„rden

2016-05-10 14:35

Ta vÀl hand om gÄrden och grÀset, hjÀlp gÀrna till med vattning och skötsel.


Hemsidan

2016-05-10 09:21

Föreningens hemsida finns pÄ www.bondenstorre.com. HÀr publiceras nyheter, allmÀn information, div bestÀllningsblanketter och tips nÄgra gÄngar per Är.


Hiss (felanmÀlan och service)

2016-05-10 14:35

VĂ„ra nya hissar (frĂ„n 2011) sköts av ManKan Hiss. FelanmĂ€lan görs dygnet runt pĂ„ telefon 0200-22 00 95.

Hissarna har en fin, mÄlat men ocksÄ kÀnslig yta, och fÄr huvudsakligen anvÀndas till persontransport. Man kan skydda hissens vÀggar och golv med material om nÄgot stort ska transporteras.

LÀgg en kopia i föreningens brevlÄda i trapphuset Bondegatan 12 om du anmÀler fel pÄ hissarna. Skriv vem du Àr, vad felet Àr samt tid och datum. Detta underlÀttar för kontroll av fakturor och ÄtgÀrder och sparar pengar för föreningen.


Husdjur

2016-05-10 14:06

Husdjur fÄr naturligtvis inte störa grannarna, och inte heller rastas pÄ vÄr lilla innergÄrd.


Information till boende

2016-05-10 14:35

BrÄdskande information förmedlas via anslag vid informationstavlorna i trapphusen. Styrelsen kommer dessutom att dela ut ett nyhetsbrev med allmÀn information och tips nÄgra gÄngar per Är, samt publicera nyheter pÄ föreningens hemsida.


IP-telefoni

2016-05-10 14:35

Vi har förhandlat fram ett specialerbjudande frÄn Ownit Bredband som innebÀr att föreningen betalar mÄnadsavgiften för IP-telefonin och att du som medlem fÄr en fri portering av befintligt telefonnummer. Startavgift med mera betalar du sjÀlv.

För att bestĂ€lla tjĂ€nsten, gĂ„ in pĂ„ hemsidan ownit.se eller kontakta Ownits kundtjĂ€nst pĂ„ telefon 08-525 073 00.


Kök

2016-05-10 09:28

Se FlÀkt och ventilation om du vill bygga om eller renovera.


LĂ„ssmed

2020-11-19 09:28

Behöver du fler nycklar sÄ tillverkas patent- och sjutillhÄllarnyckeln hos Södermalms LÄs, Bondegatan 1.
Telefonnummer 08-640 65 00,
e-post: info@sodermalmslas.se

Det kan ta nÄgra dagar. Har flera nycklar kommit bort bör du övervÀga att sÀtta in ett nytt lÄs.


Namnbyte i port och pÄ lÀgenhetsdörr

2016-05-10 14:35

Detta sköts av förvaltaren Tekab, se Förvaltare och fastighetsskötare.


NedskrÀpning i trapphusen med mera

2016-05-10 14:31

Du som boende hjÀlper till med att hÄlla rent och ordentligt i föreningen. Det finns ingen vicevÀrd som kontinuerligt stÀdar.

Det Àr inte tillÄtet att lÀmna grovsopor nÄgonstans i fastigheten. Grovsopor lÀmnar du sjÀlv pÄ nÄgon av stadens Ätervinningscentraler, se Grovsopor.


Ombyggnation/renovering

2018-02-02 15:56

Kom ihÄg att styrelsen alltid i förvÀg ska underrÀttas och godkÀnna planerad renovering eller ombyggnation i lÀgenheten. KöksflÀkten, ventilationssystemet, vatten/vÀrmesystemet inte fÄr Àndras, bytas ut eller pÄverkas dÄ de Àr del av ett integrerat fastighetssystem. LÀgenhetens ytterdörr och fönster med mera tillhör fastigheten och fÄr inte bytas eller Àndras.

Efter renovering eller förÀndringar i din lÀgenhet som omfattar ingrepp i vÀggar, kök och eller badrum ska alltid efterkontroll av förÀndringar inklusive ventilation utföras av TEKAB. Kostnaden för kontrollen betalas av medlemmen.

Respektera tystnad mellan kl. 22.00 och 08.00 alla dagar.

Inget arbete fÄr utföras eller material förvaras i trapphusen, i föreningens utrymmen eller pÄ gÄrden, dÄ sÄdan verksamhet skadar, lÄter och smutsar ned trapphusen, hissen och lÀgenheterna och Àr till stor olÀgenhet för övriga boenden. StÀdning och reparationer efter detta blir ofta en kostnad för föreningen!

Planerar du att renovera eller vet du att dina hantverkare önskar att stÀnga av vatten eller kommer att föra ovÀsen, sÀtt i sÄ fall alltid upp information i god tid pÄ informationstavlan i trapphusen. AvstÀngning av vatten sker endast i samrÄd med förvaltaren TEKAB, se Förvaltare och fastighetsskötare.


PantsÀttningsavgift

2016-05-10 14:35

För hantering och registrering av pantsÀttning av lÀgenheten betalas en avgift om 1 % av aktuellt prisbasbelopp.


Rökning

2016-05-10 14:35

Respektera rökförbudet i trapphus, tvÀttstuga och i föreningens övriga allmÀnt tillgÀngliga rum. Du som röker utomhus, pÄ gÄrden eller utanför porten ska ta med dig dina fimpar och cigarettpaket.

SlÀng inte fimpar och skrÀp pÄ gÄrden dÀr smÄ barn och djur vistas!


Sopor

2016-05-10 14:35

Soprummet har ingĂ„ng frĂ„n gatan bredvid porten Bondegatan 12. I vĂ„rt soprum finns kĂ€rl för hushĂ„llssopor, matavfall och tidningar. Återvinningsbara bruna pĂ„sar finns i soprummet. AnvĂ€nd dessa för ditt matavfall.

HjĂ€lp till att hĂ„lla sopmĂ€ngden nere genom att lĂ€mna alla andra sopor pĂ„ Ă„tervinningsstationerna se Återvinning... nedan.


Styrelsen

2016-05-10 14:35

Kontaktinformation till styrelsens medlemmar finns i trapphusen och pÄ föreningens hemsida.


Trapphusen enligt brandmyndigheterna

2016-05-10 14:35

Enligt brandmyndigheterna och gÀllande lagar fÄr cyklar, möbler, barnvagnar, sopor, byggmaterial och annat brÀnnbart material absolut inte förvaras i trapphusen eller i andra allmÀnna utrymmen (sÄ som gÄngareal i kÀllare, pÄ vind etc.). Detta utgör en allvarlig brandfÀlla för boende som ska utrymmas vid tillfÀlle av brand, samt hindrar för brandslÀckning och rÀddningstjÀnst! LÀs mer i broschyren frÄn Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap.


TV

2016-05-10 09:39

För tillfĂ€llet har vi inkluderat gratis Digital-TV i mĂ„nadsavgiften. Du har tillgĂ„ng till ComHem’s Medium 8 Favoriter med totalt 17 kanaler, dĂ€r du gratis fĂ„r en standardbox och sjĂ€lv kan vĂ€lja 8 av kanalerna! Du kan ocksĂ„ bestĂ€lla ett större TV-paket. Vill du ha en inspelningsbar box eller en Pay-per-view box, sĂ„ har ComHem ofta erbjudanden eller kampanjer som du/vi kan nyttja. Tycker du att TIVO Ă€r intressant, kan du göra en uppgradering av abonnemanget till TIVO Large (inklusive TIVO-box). Uppgraderingspriset betalas av dig sjĂ€lv.

Om du vill bestÀlla analogt kabel-TV, Digital-TV, HD-TV eller Pay-per-view, sköts detta av ComHem. Ytterligare information om villkor, priser och utbud finns pÄ ComHem.

Vill du istÀllet ha bredbands-tv bestÀlls detta hos Ownit (se Bredband).


TvÀttstugan

2016-05-10 14:35

I tvÀttstugan (Bondegatan 12) finns 3 tvÀttmaskiner till klÀder (inte till mattor, skor eller fÀrgning av klÀder dÄ dessa förstör maskinerna), 2 torktumlare, 2 torkskÄp, 1 kallmangel, 1 strykbrÀda och ett bord. HÄll dessa sÄ rena som möjligt och stÀda alltid efter dig.

Du stÀdar efter dig sjÀlv, sÄ torka gÀrna av bordet, ovanpÄ maskiner samt sopa eller vÄttorka golvet. Rengör alltid filtret i torktumlarna och bÄda filtren i innertaket pÄ torkskÄpen (dessa Àr lÀtta att glömma) samt doseringsfacken i tvÀttmaskinerna om det behövs.

NÀr du bokar tvÀttid, lÀgg dÄ mÀrke till villkoren pÄ insidan av dörren till tvÀttstugan:

 1. Respektera uppgjorda tider. Om bokat tvÀttpass inte pÄbörjats inom 30 minuter anses bokningen förverkad.
 2. Var och en skall efter slutförd tvÀtt i tvÀttstugan noggrant rengöra maskiner, torkskÄp, kÀrl och tumlare (filter) samt sopa och rengöra golv.
 3. Det Àr inte tillÄtet att tvÀtta mattor i maskinerna.
 4. Fel eller skador skall omedelbart anmÀlas till fastighetsskötaren (TEKAB) vars nummer finns anslaget i porten.
 5. DuntÀcken och dunkuddar fÄr tvÀttas endast om de stoppas in i pÄslakan respektive örngott. Försiktighet mÄste ocksÄ iakttas vid tvÀtt av dunjackor och liknande plagg.
 6. OBS! BH med stÄlbygel fÄr endast tvÀttas i dÀrför avsedd tvÀttpÄse.
 7. FÀrgning av klÀder och dylikt i tvÀttmaskin Àr ej tillÄtet.
 8. TorkskÄp ock torktumlare fÄr anvÀndas under max 30 minuter efter avslutad tvÀttid om nÄgon har bokat efterföljande tid.
 9. TĂ€nk pĂ„ att lĂ€mna tvĂ€ttstugan som du sjĂ€lv vill finna den - STÄDA EFTER DIG!


VattenavstÀngning

2021-06-18 14:35

 1. Informera i god tid styrelsen för OK.
 2. Kontrollera i första hand om vattnet kan stÀngas av inne i din lÀgenhet.
 3. Vid vattenavstÀngning kan det ibland hÀnda att man mÄste stÀnga av huvudvattenmÀtaren, VVC-pumpen.
 4. TÀnk pÄ att det finns affÀrsverksamheter i huset som Àr beroende av god tillgÄng till vatten.
 5. Du eller din entreprenör ska tillsammans med TEKAB kontakta vÄra lokalhyresgÀster för att komma överens om en gemensam tid och ett gemensamt datum för avstÀngningen. Detta ska ske minst tvÄ veckor i förvÀg.
 6. Tiden dÄ vattnet Àr avstÀngt ska vara sÄ kort som möjligt. Att ange att vattnet kommer att vara avstÀngt mellan klockan 9 och 12 för ett arbete som berÀknas ta 30 minuter Àr inte OK.
 7. Uppgift om avstÀngning ska anslÄs i alla portar minst en vecka i förvÀg av dig eller din entreprenör. Styrelsen skickar Àven mail om avstÀngningen till medlemmar och hyresgÀster.
 8. NÀr du anvÀnder en egen entreprenör ska de samarbeta med vÄr fastighetsförvaltare TEKAB.
 9. Om inte avstÀngningskranar (Ballofixer) finns i lÀgenheten ska de installeras i samband med VVS-arbetet.
 10. All tid som TEKAB lÀgger ner debiteras dig som medlem, dock minst en timme.
 11. DÄ arbetet Àr klart skall samtliga informationslappar tas bort frÄn portarna.
 12. TEKAB ansvarar för vattenavstÀngningen och slÀpper pÄ vattnet samt slÄr pÄ VVC-pumpen.

Om du anvÀnder TEKAB som entreprenör ingÄr ovanstÄende i ditt avtal.

För övrigt se Ombyggnation/renovering.


Vattenskada

2016-05-10 15:42

FĂ„r du en vattenskada i din lĂ€genhet skall du omedelbart kontakta TEKAB för akuta Ă„tgĂ€rder. Du skall ocksĂ„ anmĂ€la skadan till styrelsen och till ditt försĂ€kringsbolag. Styrelsen gör anmĂ€lan till föreningens försĂ€kringsbolag. Även de grannar som drabbats indirekt skall anmĂ€la till sina bolag.

Efter försÀkringsbolagens skadeutredning svarar föreningen för följande. Utredning av om fukten trÀngt genom yt- eller tÀtskikt. Utrivning om fukten trÀngt igenom dessa. Uttorkning av skadade delar. NÀr uttorkningen Àr klar ansvarar föreningen för fÀrdig- och ÄterstÀllande fram till ytskikt.

NÀr uttorkning Àr slutförd och föreningen enligt sitt ansvar lagat det som Àr trasigt inne i huset Àr ÄterstÀllande av ytskikt och inredning medlemmens ansvar. Du bör alltid kontakta ditt försÀkringsbolag om detta.

De redovisade fördelningen av ansvar och kostnader gÀller oberoende av varifrÄn skadan kommer och vad som orsakat den. Enda undantaget Àr brand- och vattenledningsskador dÀr föreningen har hela ansvaret. En vattenledningsskada Àr endast skada pÄ ledning som förser lÀgenheten med kall och varmt tappvatten, inte lÀckage frÄn exempelvis disk- eller tvÀttmaskin.

Om skadeutredningen visar att medlemmen varit försumlig eller vÄllat skadan kan föreningen krÀva ersÀttning för sin sjÀlvrisk. SÄdana krav hanteras efter det att försÀkringsbolagen Àr klara med sin uppgörelse.


VĂ€dringsbalkonger

2016-05-10 14:35

Mellan varje vÄningsplan finns en vÀdringsbalkong. Var och en som anvÀnder dem ser till att hÄlla rent pÄ vÀdringsbalkongerna.


Återvinning av tidningar, metall- och plastemballage m.m.

2016-05-10 14:35

Om du endast har tidningar, papp, glas, metall, plastemballage och batterier, kan detta lÀmnas pÄ Ätervinningsstationen;

 • vid Stalands Möbler pĂ„ Åsögatan nĂ€ra Götgatan
 • i korsningen SkĂ„negatan/Renstiernas gata
 • vid lekparken BryggartĂ€ppan bakom Konsum pĂ„ Östgötagatan
Tidningar kan Àven lÀmnas i tidningskÀrlet i soprummet pÄ Bondegatan 12. Kasta inte plastpÄsar med tidningarna - endast papper!


ÖverlĂ„telseavgift

2016-05-10 14:35

Vid överlÄtelse av bostadsrÀtten betalas en avgift om 2,5 % av aktuellt prisbasbelopp. Avgiften tÀcker kostnader för arbete och kreditupplysningar.